Overslaan en naar de inhoud gaan

Cyberveiligheid cruciaal voor organisaties

Organisaties werken steeds meer digitaal en zijn afhankelijker van ICT. Dit brengt ook grotere cyberrisico’s met zich mee. Een hack door criminelen of een fout van een medewerker kan het systeem platleggen en gevoelige data lekken. Deze risico’s hebben impact op het hele bedrijf en kunnen leiden tot reputatie en financiële schade. Jan-Leo Koehoorn, productmanager bij TVM, benadrukt het belang van maatregelen en deelt waardevolle tips om cyberrisico's te beperken.

Jan Leo Koehoorn | Expert

Bewustwording  

“Het blijkt dat de kans op een cyberincident inmiddels één op vijf is. Daarmee overstijgt het veelvoudig het risico op brand, wat statistisch één op achtduizend wordt geschat. Het is essentieel dat logistieke dienstverleners zich bewust zijn van de risico's die door cybercriminaliteit kunnen ontstaan”, stelt Koehoorn. “Cyberrisico's kunnen leiden tot schade door omzetderving en extra kosten, aansprakelijkheidsclaims, boetes door toezichthoudende instanties en reputatieschade. DDos-aanvallen, phishing en ransomware zijn veel voorkomende manieren waardoor schade wordt opgelopen. Maar denk ook aan de IT-veiligheid, wordt er gewerkt met veilige software en veilige systemen?” 

 "Kans op cyberincident is inmiddels één op vijf"

 
Grote gevolgen  

Jan-Leo geeft een voorbeeld: “Denk bijvoorbeeld aan een transportbedrijf dat wordt getroffen door een ransomware-aanval na het openen van een bijlage in een phishing e-mail. De aanval leidt tot de versleuteling van cruciale gegevens. Vanaf dat moment hebben planners geen toegang meer tot het systeem, de administratie en communicatie liggen stil en is er wellicht gevoelige informatie in de openbaarheid. Dit met gevolg dat de omzet stagneert, afnemers niet worden bevoorraad, er wellicht een AVG-melding moet worden gedaan en er negatieve publiciteit over de onderneming dreigt. Dit alles vanwege één muisklik!”

“Het consortium van Cyber Security in Logistics heeft aanbevelingen geformuleerd om de beveiliging tegen cybercriminaliteit te verbeteren”, vervolgt Jan-Leo. “Voorbeelden zijn het aanstellen van een cybersecurityverantwoordelijke, het regelmatig agenderen van cybersecurity tijdens vergaderingen, het geven van awarenesstrainingen, het maken van een cybercrisisplan, het automatiseren van back-ups en het tijdig uitvoeren van patches en updates. Daarnaast kan het afsluiten van een cyberverzekering helpen om financiële risico's te beperken in het geval van een cyberincident."

Europese richtlijn

Naast dat het voor bedrijven belangrijk is om de veiligheid van hun systemen te waarborgen, neemt ook de wet- en regelgeving steeds verder toe. In 2025 komt er een Europese richtlijn voor zorgplicht op digitale weerbaarheid. Dit geeft ondernemingen en bestuurders extra verantwoordelijkheden met mogelijk verstrekkende (financiële) risico’s. Bedrijven die voldoen aan bepaalde criteria worden verantwoordelijk gesteld voor de veiligheid van de hele digitale keten.”

Bedrijfsvoering  

“Het is van het grootste belang dat cyberveiligheid een integraal onderdeel is van de bedrijfsvoering in de transport- en logistieksector”, legt Jan-Leo uit. “Hierbij zijn zowel preventieve als reactieve maatregelen van cruciaal belang om de continuïteit en integriteit van de bedrijfsprocessen te waarborgen. Ook is er naast de direct verantwoordelijken een belangrijke rol voor directie, bestuursleden en toezichthouders om cyberweerbaar zijn blijvend op de agenda te houden.”  

Welke cyberrisico’s loopt u als ondernemer?

Met online systemen kunt u goederen monitoren en klanten snel inzicht bieden, allemaal via één systeem. Het is belangrijk om de veiligheid van gegevens en systemen te te controleren en op peil te houden voor de bedrijfscontinuïteit. Lees onze tips om uw cyberrisico’s te beperken.

Cyberverzekering 

Als u of uw bedrijf betrokken raakt bij een cyberincident dan biedt de Cyberverzekering via TVM een complete dekking. Bij de dekking zit onder andere:

  • Eigen schade: schade die u zelf lijdt door een cyberincident en de kosten die worden gemaakt om data te reconstrueren.
  • Maak gebruik van veiligheidsscan's, ondersteunende oplossingen en diensten, zoals een risicobeoordeling en Cyber Security Scan(s).
  • Crisismanagement: snel weer verder als er een crisis is. Denk aan opstarten van de telefooncentrale. 
  • Aansprakelijkheid: denk aan verlies van persoonsgegevens en vertrouwelijke bedrijfsgegevens

Bekijk onze cyberverzekering en contact voor een vrijblijvend gesprek