Overslaan en naar de inhoud gaan

Grijs kenteken: wat is dit? Hoe kunt u een auto met een grijs kenteken verzekeren?

Een grijs kenteken is een speciaal kenteken dat wordt gebruikt voor lichte bedrijfswagens, zoals bestelauto’s. Het is herkenbaar aan het grijze vlak op het kentekenbewijs, dus niet aan de kleur van de kentekenplaat. De kentekenplaat is gewoon geel en u kunt een 'grijs' kenteken herkennen aan dat de eerste of enige letterreeks begint met een B of een V. Bestelauto’s met een grijs kenteken zijn dus bedrijfswagens en bieden ondernemers en bedrijven bepaalde voordelen, zoals een lage wegenbelasting en tot 1 januari 2025 zonder BPM. Maar hoe werkt een grijs kenteken precies, wat zijn de criteria, en hoe kunt u een voertuig met grijs kenteken verzekeren? 

grijs kenteken bestelauto

Hoe werkt een grijs kenteken?

Een voertuig met een grijs kenteken is een lichte bedrijfswagen en wordt uitsluitend gebruikt voor zakelijke doeleinden. Hiervoor heeft de overheid criteria opgesteld. Voldoet het voertuig aan die criteria, dan mag er een grijs kenteken gevoerd worden. Dit betekent dat de auto vooral gebruikt wordt voor het vervoeren van goederen of het uitvoeren van bedrijfsactiviteiten. Particulieren kunnen geen gebruik maken van een grijs kenteken, tenzij zij een geregistreerd ondernemer zijn en voldoen aan de criteria van de Belastingdienst.

Wanneer kunt u gebruik maken van een grijs kenteken?

Om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken, moet uw voertuig aan een aantal voorwaarden voldoen:

  1. Zakelijk gebruik
    Het voertuig moet gebruikt worden voor bedrijfsdoeleinden. De auto staat op naam van de ondernemer met BTW-nummer. Ook moet de bestelauto minimaal 10% zakelijk gebruikt worden. 
  2. Type voertuig
    Het moet een bestelauto zijn die is ingericht voor het vervoeren van goederen en aan allerlei gedetailleerde afmetingen voldoen.
  3. Laadruimte
    De laadruimte moet voldoende groot zijn en niet rechtstreeks toegankelijk zijn vanuit de bestuurderscabine. 
  4. Gewicht
    Het ledig gewicht plus laadvermogen moet maximaal 3.500 kg bedragen. Voor zero emissie bestelauto's geldt 4.250 kg.

Controleer altijd de actuele voorwaarden op de site van de Belastingdienst om te zien of uw voertuig in aanmerking komt voor een grijs kenteken.

Wat is er gewijzigd vanaf 1 januari 2025?

De ondernemersregeling voor bestelauto's met een datum eerste toelating van 1 januari 2025 of later is vervallen sinds 1 januari 2025. Dat betekent dat de ondernemer bpm moet betalen. De bpm afdracht is daarbij direct gekoppeld aan de grammen CO2 uitstoot per km. Hierdoor worden bestelauto’s nieuw zo’n € 10.000,- tot € 20.000,- duurder. Een groot voordeel van een grijs kenteken verdwijnt hiermee. Dit geldt echter niet voor zero emissie-bestelwagens. Over elektrische bestelauto’s, met een uitstoot van 0 gr CO2 per km, hoeft géén bpm afgedragen te worden.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een grijs kenteken?

Een grijs kenteken biedt diverse voordelen voor ondernemers:

  • Lagere wegenbelasting: Je betaalt minder wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting) dan bij een voertuig met een geel kenteken.
  • Vrijstelling BPM bij zero emissie: Over elektrische bestelauto’s, met een uitstoot van 0 gr CO2 per km, hoeft géén bpm afgedragen te worden. Dit geldt alleen bij zakelijk gebruik van de bestelauto.
  • Verrekening BTW: De verzekeringsnemer is ondernemer en kan BTW verrekenen. Bij zero emissie voertuigen is dit een hoger percentage dan bij voertuigen die rijden op fossiele brandstoffen.
  • Aftrekbaarheid: Zakelijke kosten, zoals onderhoud en verzekering, zijn aftrekbaar voor de belasting.

Deze voordelen maken het aantrekkelijk voor ondernemers om een bestelauto met een grijs kenteken aan te schaffen.

grijs kenteken, bestelauto

Verzeker uw bestelauto met grijs kenteken bij TVM

Een bestelauto met een grijs kenteken vereist een zakelijke autoverzekering. Bij TVM begrijpen we wat u wilt en bieden we u op maat gemaakte verzekeringsoplossingen, zoals:

  • WA-verzekering: Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, verplicht voor ieder motorvoertuig.
  • Beperkt casco: Dekt schade door bijvoorbeeld diefstal, brand of natuurverschijnselen.
  • Volledig casco (allrisk): Dekt vrijwel alle schades. Lees hiervoor meer in de polisvoorwaarden.

Voor zero emissie voertuigen bieden we naast deze dekkingen een zero emissie verzekering aan. Wij kennen een gunstige afschrijvings- en boekwaarde regeling en een eigen gebrek regeling. Maar ook een laadkabel- en accuregeling en u kunt ook uw verkregen subsidies meeverzekeren. 

De extra's van TVM: kennis en experise

De extra's die niet op de polis staan, bieden u als ondernemer nog meer zekerheid. TVM is markleider op het gebied van zero emissie transportverzekeringen en helpt u met vragen over zero emissie en elektrisch transport. U maakt gebruik van onze jarenlange ontwikkelde kennis, expertise en preventieadviezen op het gebied van zero emissie. 

Daarnaast kunt u bij TVM kiezen voor aanvullende dekkingen, zoals een rechtsbijstandverzekering of transportverzekeringen. Dit geeft u de zekerheid dat uw bedrijf altijd goed beschermd is tegen faninaciële tegenvallers. 

Wilt u een indicatie van de premie voor een bestelautoverzekering?

Bereken hier uw premie

Meer weten?

Wilt u meer informatie over het verzekeren van een bestelauto met een grijs kenteken? Bij TVM helpen we u graag met advies op maat.  Bent u een transportondernemer en heeft u maximaal 10 bestelauto's in uw wagenpark? En werkt u langer dan 3 jaar als koerier? Bereken hier de premie voor uw bestelautoverzekering. Ook voor uw elektrische bestelauto's.

Premie berekenen

Of neem contact op met een van onze adviseurs. Samen zorgen we ervoor dat uw bedrijfsauto goed verzekerd is, zodat u u volledig kunt focussen op uw onderneming.