Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe werkt een sluis?

Een ervaren schipper draait zijn hand niet om voor het passeren van een sluis. Maar bent u nog een onervaren 'bestuurder', dan kan het best spannend zijn om voor de eerste keer in een sluis te moeten. Wij helpen u graag om op een verantwoorde manier een sluis in en uit te varen.

Hoe werkt een sluis | tvm verzekeringen

Waarvoor worden sluizen gebruikt? 

Sluizen worden gebruikt als overbrugging tussen twee waterwegen met verschillende waterpeilen. Als er in zo'n situatie geen sluis aanwezig is, dan zal het water van de waterweg met het hogere waterpeil in de andere waterweg stromen en ontstaat er één waterweg met een hoogteverschil. Door middel van een sluis kunt u van een waterweg met een lager waterpeil naar een waterweg met een hoger waterpeil komen en andersom.

Zo werkt een sluis 

en sluis wordt bediend door middel van 4 deuren. Twee van deze deuren bevinden zich aan de voorkant en twee deuren aan de achterkant. Er blijft te allen tijde één van de kanten gesloten zodat het water geen vrije doorgang heeft. Zodra een boot bij de sluis aankomt, opent één kant zodat de boot de sluis in kan varen. Deze deuren sluiten en het waterpeil in de sluis wordt aangepast aan het waterpeil van de waterweg waar de boot heen wil. De boot zakt of stijgt vanzelfsprekend mee met het waterpeil in de sluis. Als het gewenste waterpeil bereikt is, openen de deuren aan de tegenovergestelde kant en kan de boot verder varen.

hoe werkt een sluis boot

Hoe vaart u door een sluis?

Als u door een sluis gaat varen, zorg dan dat u snelheid vermindert zodat u de situatie bij de sluis goed kunt overzien. Het kan zijn dat er meerdere boten wachten of dat er al boten in de sluis zitten die vanuit de tegengestelde richting komen. Zorg er dus voor dat u deze de ruimte geeft om de sluis te verlaten.

Afhankelijk van het type sluis kan het zijn dat u als bestuurder van de boot zelf actie moet ondernemen om de sluis te bedienen, bijvoorbeeld door middel van een knop die u dient in te drukken om aan te geven dat u in de sluis wilt. Eigenlijk net zoals een knop bij een fietsstoplicht.

Zodra de sluis is geopend en vrij is, vaart u hier rustig in en meert u de boot losjes aan de zijkant van de sluis aan. Doe dit om ervoor te zorgen dat de boot niet heen en weer gaat in de sluis en daarbij andere boten raakt. Tegelijkertijd moet u de touwen niet vastleggen, omdat de boot anders niet mee kan zakken of stijgen met het waterpeil. Zorg ervoor dat u geen golfslag veroorzaakt in de sluis zodat anderen daar geen last van hebben.

Bij het verlaten van de sluis laat u eerst de beroepsvaart voor en verlaat u daarna zelf de sluis in volgorde van aanvaren.

Helemaal zorgeloos op het water 

U weet nu hoe een sluis werkt en u kunt het zonder zorgen veilig passeren. Om echt zorgeloos te kunnen genieten op het water is het belangrijk dat u de vaarregels kent en natuurlijk dat u uw boot goed onderhoudt(vaarklaar maken, wintercheck etc.) en natuurlijk dat u uw boot goed verzekerd. Met een bootverzekering van TVM bent u altijd uitgebreid verzekerd. Benieuwd wat u nog meer kunt doen om uw veiligheid te waarborgen? Bekijk dan onze preventietips.