Veilig de snelvaargebieden in
Snelvaren is leuk, maar als u niet goed anticipeert op de snelheden van uw boot en die van anderen, kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Verdiept u zich daarom goed in de onderstaande regels voordat u de snelvaargebieden ingaat. Bent u benieuwd waar u leuke snelvaargebieden kunt vinden in Nederland? Lees dan nog even verder.
Wat zijn snelvaargebieden?
Op het water is de maximumsnelheid 6, 9, 12, 16 of 20 kilometer per uur. Wanneer u sneller wilt varen, moet u zich begeven naar een snelvaargebied. Snelvaargebieden zijn stukken water die door Rijkswaterstaat zijn aangewezen als gebieden waar boven de wettelijke maximumsnelheid gevaren mag worden. Hier kunt u gebruik van maken met elk type boot.
Hoe hard mag u in een snelvaargebied varen?
In een snelvaargebied mag u harder dan de normale maximumsnelheid van 20 kilometer per uur, behalve in de volgende situaties:
- In een haven
- In de buurt van pontveren
- Binnen 100 m van haveningangen
- Binnen 50 m van een zwemplaats of aanlegplaats
- Binnen 20 m uit de oever (tenzij borden iets anders aangeven)
- Bij minder dan 500 m zicht
- In de buurt van wedstrijden, waterfeesten, demonstraties of soortgelijke evenementen
Let op: als uw boot harder dan 20 kilometer per uur kan varen, heeft u met gemotoriseerde vaartuigen een vaarbewijs nodig.
Waar moet u op letten in een snelvaargebied?
In een snelvaargebied ligt de snelheid hoger, houd daar rekening mee. Een voordeel van de snelvaargebieden is dat deze vaak groter zijn, waardoor er meer ruimte is om elkaar te passeren of uit te wijken. Maak hier gebruik van, zodat andere schippers zorgeloos kunnen doorvaren. Houd u verder aan de regels voor snelvaren van Rijkswaterstaat:
- Als schipper bent u minstens 18 jaar.
- U heeft een geldig vaarbewijs en registratiebewijs van uw vaartuig aan boord.
- Het registratienummer moet aan beide zijden van het vaartuig goed zichtbaar zijn.
- Snelvaren doet u alleen tussen zonsopkomst en zonsondergang.
- Gebruik een dodemanskoord, zodat de motor automatisch afslaat als u onverhoopt overboord slaat.
- Draag een reddingsvest als u het vaartuig staande bestuurt en houd een reddingsvest voor elke opvarende binnen handbereik.
- Heeft u een waterskiër achter uw boot? Zorg voor een extra persoon van tenminste 15 jaar aan boord die als uitkijk de skiërs en omgeving in de gaten houdt.
- Houd rekening met andere recreanten: voorkom hinderlijke golfbewegingen en vaargedrag waarmee u anderen in gevaar brengt.
Verder gelden ook op snelvaargebieden de algemene water verkeersregels en gedragsregels:
- Rekening houden met anderen
- Rekening houden met de natuur en het milieu
- Zorg dat je verzekerd op pad gaat
- Laat de boot alleen te water op de daarvoor aangewezen plekken
- Zorg dat u uw registratiebewijs, vaarbewijs en legitimatiebewijs bij de hand hebt.
Rijkswaterstaat en de politie handhaven de regels op de rijksvaarwegen. Ze zijn bevoegd om boetes uit te schrijven en handhaven met name op vaargedrag en vaarbewijzen. Maar bijvoorbeeld ook op alcoholgebruik.
Snelvaargebieden in Nederland
Snelvaargebieden in Nederland kunt u door het hele land vinden. Bekijk de interactieve kaart van Varen doe je Samen voor het meest recente overzicht van alle snelvaargebieden. Hier zijn enkele populaire snelvaargebieden:
1. Waddenzee
In de waddenzee vind je verschillende snelvaargebieden (en leuke vaarroutes). Geniet van de zilte zeelucht!
2. Zuid-Holland
Zuid-Holland kent verschillende snelvaargebieden, die vanuit zee het land intrekken. Ideaal voor de snelle motorboot of zeilboot. Let hier met drukte van de beroeps- en pleziervaart extra goed op andere vaarweggebruikers.
3. Wester-Schelde
Onder Vlissingen vind je het snelvaargebied van de Wester-Schelde. Het gebied loopt van rivier de Schelde tot aan de zee. Let op: deze wateren worden ook veel gebruikt door de beroepsvaart. Let ook goed op de getijden.
4. Ijsselmeer
Op het gehele Ijsselmeer gelden geen snelheidsbeperkingen. Zolang u maar 500 meter verwijderd blijft van de betonde vaargeulen en de kust, mag u de hogere snelheden opzoeken. Daarnaast bieden de vele leuke plekjes aan het Ijsselmeer een goede plek om te stoppen en kunt u ondertussen genieten van het mooie uitzicht!
Helemaal zorgeloos op het water
Om echt zorgeloos te kunnen genieten op het water is het belangrijk dat u de vaarregels kent en natuurlijk dat u uw boot goed onderhoudt (vaarklaar maken, wintercheck etc.). Benieuwd wat u nog meer kunt doen om uw veiligheid te waarborgen? Bekijk dan onze preventietips.
Daarnaast is het belangrijk dat u uw boot goed verzekerd. Met een bootverzekering van TVM bent u altijd uitgebreid verzekerd.