Wet Arbeidsmarkt in Balans
Op 1 januari 2020 is de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking getreden. Dit kan gevolgen hebben voor u als werkgever.
Op 1 januari 2020 is de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking getreden. Dit kan gevolgen hebben voor u als werkgever.
28 januari 2020
Op 1 januari 2020 is de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking getreden. Dit kan gevolgen hebben voor u als werkgever.
Als gevolg van de WAB is de berekening van de WW-premie die u als werkgever moet afdragen over het loon van uw werknemers veranderd. De WAB introduceert namelijk de WW-premiedifferentiatie. Dat wil zeggen dat voor arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd een lagere WW-premie geldt dan voor arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd. Het doel van de overheid is om flexibele- en tijdelijke arbeidscontracten duurder te maken en vaste arbeidscontracten goedkoper. De overheid hoopt op deze manier dat werkgevers meer vaste arbeidscontracten zullen aanbieden.
De lage WW-premie geldt:
Voor alle andere arbeidsovereenkomsten geldt de hoge WW-premie.
De komst van de WAB betekent dus dat de hoogte van de WW-premie niet meer per sector wordt vastgesteld, maar dat deze afhankelijk is van wat voor arbeidsovereenkomst u met uw werknemer heeft. Voor arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd en oproepovereenkomsten moet 7% worden afgedragen en voor arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd 2%. Het verschil in premie is dus 5%.
Omdat het regelmatig voorkomt dat er feitelijk sprake is van een vast dienstverband, maar er geen schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is ondertekend, is er een regeling afgesproken die tot 1 april 2020 geldt.
Als uw werknemer voor 1 januari 2020 voor onbepaalde tijd in dienst was, maar de arbeidsovereenkomst niet schriftelijk en ondertekend is, dan hoeft u geen nieuwe arbeidsovereenkomst op te stellen.
Het is voldoende als u een aanvulling bij de oorspronkelijke arbeidsovereenkomst maakt waaruit blijkt dat uw werknemer al voor 1 januari 2020 voor onbepaalde tijd in dienst was. Deze aanvulling moet dan wel door zowel u als uw werknemer worden ondertekend.
Als er helemaal geen schriftelijke arbeidsovereenkomst is opgesteld, dan zal dat alsnog moeten gebeuren. Hieruit zal moeten blijken dat uw werknemer al voor 1 januari 2020 voor onbepaalde tijd in dienst was. Deze moet dan uiteraard ook door zowel u als uw werknemer ondertekend worden. Als er niet voor 1 april 2020 aan deze voorwaarden is voldaan en de arbeidsovereenkomst met uw werknemer blijft bestaan, dan betaalt u alsnog (met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020) de hoge WW-premie.
De WAB zorgt er ook voor dat u als werkgever verplicht bent om een kopie van de arbeidsovereenkomst op te nemen in de loonadministratie. Daarnaast moet u op de loonstrook vermelden of er sprake is van een arbeidsovereenkomst waarvoor de lage premie geldt.
Heeft u een Rechtsbijstandverzekering Bedrijven bij TVM en heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op: