Overslaan en naar de inhoud gaan

Weet u welke cyberrisico’s u als ondernemer loopt?

Via online systemen kunt u goederen monitoren en kunnen uw klanten snel inzicht krijgen. Tegelijk ‘connected’ via één online systeem. Het zorgt voor een efficiënte en snelle afwikkeling van heel veel dagelijkse werkzaamheden, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Het is belangrijk de veiligheid van de gegevens en systemen te controleren en op peil te houden voor de bedrijfscontinuïteit. Lees onze tips om uw cyberrisico’s te beperken.

Cybercriminaliteit én menselijke fouten

Grootschalige ransomware-aanvallen met behulp van geavanceerde software kunnen uw computer blokkeren of bestanden versleutelen. Spam en phishing berichten die niet van echt te onderscheiden zijn en zelfs legale software worden gebruikt als cyberwapen. Dit klinkt allemaal ‘ver van ons bed’, maar het is meer actueel dan u misschien denkt. Ook u als transportondernemer kunt hier mee te maken krijgen of misschien heeft u het al eens ervaren. Uw online systeem zou eenvoudig gehackt kunnen worden.

De meeste cyberschades ontstaan door een menselijke fout. Per ongeluk een bestand met namen, adressen, BSN-nummers van uw medewerkers versturen naar een opdrachtgever valt hier ook onder. Zo’n datalek kan vervelende gevolgen hebben, voor zowel uw medewerkers als uw onderneming en kan zelfs tot een forse boete leiden.

Verplichte maatregelen

Daarnaast is er een nieuwe NIS2 richtlijn dat gehanteerd zal worden vanaf 2025. Gevolg is dat veel Nederlandse bedrijven verplicht maatregelen moeten nemen op het gebied van cybersecurity. Ook bedrijven die zelf niet onder het toepassingsgebied van NIS2 vallen, maar wél leveren aan organisaties die onder het toepassingsgebied van NIS2 vallen, moeten kunnen aantonen dat ze actief werken aan hun digitale veiligheid. Daarom is het belangrijk om te kijken wat dit betekent voor uw bedrijf en tijdig maatregelen te nemen zodat u vóór 2025 aan de minimale eisen voldoet.  Een goede voorbereiding kost namelijk al snel een halfjaar.

Lees meer over NIS2 en start met maatregelen nemen

Tips om uw cyberrisico’s te beperken

  • Zorg dat uw medewerkers alert zijn op phishing-berichten. Door bijvoorbeeld een e-learning op het gebied van phishing aan te bieden. Lees hier hoe u phishing mails kunt herkennen

  • Als u uw ICT-systemen extern laat beheren, controleer dan de capaciteit en opvolging die zij kunnen bieden in het geval van een calamiteit. In de meeste gevallen valt hun aansprakelijk buiten het contract met uw leverancier. 

  • Maak regelmatig een back-up en/of laat uw systeem op een andere locatie parallel lopen. 

  • Zorg voor een goed anti-virussysteem. 

  • Maak een checklist van zaken die vastlopen als u niet verder kunt met uw administratiesystemen en bespreek dit met uw medewerkers en TVM accountmanager. Lees hier meer wat u in kaart kunt brengen.

  • Een Cyberverzekering kan er voor zorgen dat u snel weer verder kunt met uw werkzaamheden ook kunt u deze 24/7 bereiken.

  • Laat een veiligheidsscan doen. Hiermee krijgt u inzicht in de specifieke risico’s van uw bedrijf en aanbevelingen om de risico’s te beperken

Waarom een cyberverzekering

Wat doet u als uw systeem uren niet toegankelijk is door een Cyber aanval? Deze risico’s hebben impact op uw hele bedrijf en kunnen leiden tot reputatie en financiële schade. Daarnaast zijn er Europese richtlijnen voor zorgplicht op digitale weerbaarheid opgesteld. TVM biedt hiervoor een goede oplossing. Wij bespreken alle mogelijkheden van de Cyberverzekering die voor u belangrijk zijn en rekenen de premie voor u uit.

Lees over onze Cyberverzekering