Overslaan en naar de inhoud gaan

Herken phishing mails met deze tips Wees ook alert op de digitale snelweg

Per ongeluk een bijlage of linkje in een e-mail van een zogenaamd ‘bekende’ afzender aanklikken kan verstrekkende gevolgen hebben. Uw eigen gegevens of systemen kunnen geïnfecteerd worden met een virus waardoor uw onderneming plots niet meer functioneert.

Wat is phishing

De digitale snelweg is steeds belangrijker in ons leven, zowel zakelijk als privé. De georganiseerde criminaliteit maakt ook steeds meer gebruik van de online mogelijkheden. Hierbij is phishing een veelgebruikt middel.

Phishing is een manier waarmee cybercriminelen via e-mail proberen uw gegevens te achterhalen of uw pc te infecteren met een virus. Vaak ligt de oorzaak van een probleem bij een e-mail die u ontvangt en waarvan u een bijlage heeft geopend of op een link heeft geklikt, een zogenaamde phishing-mail. Dergelijke e-mails kunnen veel schade aanrichten. U moet dan bijvoorbeeld denken aan ransomware waarbij uw bestanden worden versleuteld, waardoor u er niet meer bij kunt zonder ‘losgeld’ te betalen.

Het is dus belangrijk zulke e-mails goed te herkennen en u bewust te zijn van de risico’s, zodat dergelijke problemen voorkomen kunnen worden.

Tips om phishing te herkennen

  • Controleer de afzender. Kijk kritisch naar de domeinnaam achter de ‘@’ in het e-mailadres. Phishingmails gebruiken vaak afwijkende namen of vreemde domeinnamen die niet overeenkomen met de normale communicatie van de organisatie. Bijvoorbeeld klantenservice@ingbanknl.nl.
  • Vermijd klikken op verdachte links. Beweeg je muis over links in de e-mail zonder erop te klikken. Dit onthult het werkelijke internetadres waar de link naartoe leidt. Let op vreemde of verdachte URL's die mogelijk wijzen op phishing.
  • Wees voorzichtig met bijlagen: Open geen bijlagen van onbekende afzenders, vooral niet als ze bestanden bevatten met zip- of exe-extensies. Deze kunnen schadelijk zijn voor je computer.
  • Let op taalgebruik en stijl. Let op spelfouten, grammaticale fouten en onnatuurlijke zinsconstructies in de e-mail. Deze kunnen wijzen op een gebrek aan authenticiteit, vooral als ze zijn veroorzaakt door vertaalprogramma's.
  • Bescherm persoonlijke informatie. Legitieme organisaties vragen zelden om gevoelige informatie via e-mail. Wees altijd terughoudend met het delen van wachtwoorden, creditcardgegevens of andere persoonlijke gegevens via e-mail.
  • Verifieer met de bron. Als je twijfelt over de legitimiteit van een e-mail, neem dan direct contact op met de organisatie via hun officiële website of contactgegevens die je zelf hebt gevonden, niet via de informatie in de verdachte e-mail.

Cyberverzekering

Uw bedrijfsschade is niet of lastig te verhalen op het ICT-bedrijf. Een Cyberverzekering kan er voor zorgen dat u snel weer verder kunt met uw werkzaamheden. De financiële schade blijft dan beperkt.

Bereid voor op de nieuwe NIS2 richtlijnen

De nieuwe NIS2 richtlijn zal gehanteerd worden vanaf 2025. Gevolg is dat veel Nederlandse bedrijven verplicht maatregelen moeten nemen op het gebied van cybersecurity. Ook bedrijven die zelf niet onder het toepassingsgebied van NIS2 vallen, maar wél leveren aan organisaties die onder het toepassingsgebied van NIS2 vallen, moeten kunnen aantonen dat ze actief werken aan hun digitale veiligheid. Daarom is het belangrijk om te kijken wat dit betekent voor uw bedrijf en tijdig maatregelen te nemen zodat u vóór 2025 aan de minimale eisen voldoet.