Overslaan en naar de inhoud gaan

In vijf vragen meer over ESG en CSRD

De afkortingen ESG en CSRD worden steeds vaker genoemd. Waar staan deze voor en wat betekent dit voor ondernemers? Fred Treur, COO bij TVM verzekeringen en portefeuillehouder CSRD, vertelt erover in 5 vragen.

Fred Treur | TVM verzekeringen

1. Wat betekent ESG?

De afkorting ESG staat voor Environmental, Social en Governance. Het verwijst naar onderwerpen die gaan over milieu, mensen en bedrijfsbestuur. Ze worden gebruikt om een bedrijf te beoordelen op duurzaamheid en financiële prestaties.”

2. Waarom is ESG actueel?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is al langere tijd een belangrijk onderwerp en de bewustwording van ESG wordt steeds groter in de samenleving. Vraag en aanbod naar duurzame producten en diensten nemen toe, maar ook medewerkers vinden duurzaamheid steeds belangrijker. Medewerkers verwachten dat een onderneming een bijdrage levert aan het tegengaan van klimaatverandering. Op het sociale vlak hebben medewerkers behoefte aan ontwikkelmogelijkheden, de verhouding werk/privé en flexibiliteit van arbeidsuren. Deze ontwikkelingen stimuleren bedrijven om ESG serieus te nemen en te integreren in hun bedrijfsstrategie. Wet- en regelgeving richt zich de afgelopen jaren steeds meer op duurzaamheid. Grote bedrijven worden verplicht tot transparantie over de impact van de activiteiten van de onderneming op duurzaamheidsonderwerpen.

3. Wat is verschil tussen ESG en duurzaamheid?

ESG en duurzaamheid worden soms door elkaar gebruikt. In het algemeen verwijst duurzaamheid naar de relatie van een bedrijf met het milieu, ESG gaat uit van een meer omvattende en geïntegreerde benadering van verantwoord ondernemen en heeft naast milieu ook betrekking op mensen en goed bestuur.

4. Wanneer heb ik als ondernemer te maken met ESG en CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive)?

Iedereen krijgt hiermee te maken. Grote ondernemingen zullen vanuit de wetgeving (CSRD) op korte termijn verplicht worden over hun duurzaamheidsactiviteiten en doelen te rapporteren. Alle ondernemingen zullen daarnaast de impact gaan merken. Grote klanten of bedrijven waarvoor ze werken of inkopen, zullen vragen gaan stellen over ESG. Dit gebeurt omdat die grote klant in zijn jaarverslag de CO2-uitstoot in zijn gehele waardeketen moet rapporteren. Klanten zullen je ook steeds vaker als ondernemer naast prijs ook beoordelen op duurzaamheid. Dit is het doel achter CSRD. Door grotere bedrijven te verplichten te rapporteren en doelen te formuleren worden kleinere bedrijven ook gevraagd hierin mee te gaan. De verduurzaming raakt zo de hele waardeketen.

5. Wat kan TVM voor mij betekenen?

TVM ondersteunt klanten met de transitie naar duurzaamheid. Aan de productenkant doen wij dit door zero emissie vervoer te verzekeren. Op het vlak van CSRD faciliteert TVM leden door het organiseren van bijvoorbeeld webinars en kennisevents. TVM implementeert zelf ook de CSRD. De kennis die wij opdoen, wordt ook gedeeld met leden die voor dezelfde uitdagingen staan.

Bekijk de zero emissie kennisbank van TVM

Alles over CSRD

Lees hier alles over de invoering van de Europese verplichting voor duurzaamheidsrapportage (CSRD) vraagt van transportbedrijven een aanzienlijke tijdsinvestering. Om dit voor onze leden én de transportsector makkelijker te maken, hebben we samen met enkele leden en adviesbureau een CSRD-format voor de transportsector ontwikkeld.