Overslaan en naar de inhoud gaan

Subsidieregeling publieke laadinfrastructuur zwaar vervoer

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt aan een subsidieregeling voor publiek toegankelijke laadinfrastructuur. Met deze regeling kunt u als ondernemer subsidie ontvangen voor publiek toegankelijke laadpunten voor zware voertuigen. Om die regeling zo goed mogelijk te laten werken voor transportondernemers kunt u meepraten over de manier waarop die subsidie gaat werken. Vanuit onze expertise op zero emissie en transport en logistiek hebben wij ook onze input gegeven.

Praat mee en geef uw feedback op deze regeling. Dit kan tot 17 maart 2024.



Geef hier uw feedback

Subsidieregeling publieke laadinfrastructuur zwaar vervoer

Subsidie versnelt uitrol logistieke laadinfrastructuur

Er rijden nog maar weinig batterij-elektrische vrachtauto’s (BEV’s) rond. Hierdoor komt de uitrol van logistieke laadinfrastructuur langzaam op gang. Met deze subsidieregeling wil de overheid de uitrol versnellen. 

U kunt als ondernemer of investeerder subsidie ontvangen voor publiek toegankelijke laadpunten voor zware voertuigen. Doel is om met subsidies de transitie naar schone mobiliteit te versnellen.

Lees hier meer over deze subsidieregeling

Waarom is deze subsidieregeling nodig?

Met deze regeling wil de overheid het kip-ei dilemma doorbreken tussen de toename van elektrische zware voertuigen en de beschikbaarheid van publiek toegankelijke laadinfrastructuur. Als er meer laadcapaciteit is, gaat de overstap naar elektrisch transport sneller. 

Ook wordt met deze regeling de realisatie van een landelijk dekkend netwerk van publiek toegankelijke laadlocaties voor zware elektrische voertuigen in Nederland versneld. Met deze regeling wil de overheid zorgen voor voldoende laadzekerheid. 

Verder draagt de regeling bij om als Nederland op tijd (2025) te voldoen aan de nieuwe AFIR verplichting (Alternative Fuels infrastructure Regulation) voor publiek toegankelijke laadinfrastructuur. Deze wetgeving verplicht landen om langs de hoofdwegen iedere 60 tot 100km een laadstation aan te bieden.

Hoeveel subsidie kunt u ontvangen?

Het is mogelijk om € 19.000 voor een laadstation met een vermogen 200 kW tot 350 kW te ontvangen. U kunt € 43.000 voor een laadstation met een vermogen vanaf 350 kW aan subsidie ontvangen. Daarnaast wordt gesproken over mogelijke subsidie voor een batterijcontainer.

Uw input en feedback op de regeling helpt in uw transitie naar emissieloos

De subsidieregeling moet nog vormgegeven worden door de overheid. Om de regeling zo goed mogelijk te laten werken en te voldoen aan de vraag van de ondernemers is het mogelijk om input en feedback te geven op vragen vanuit de overheid. U kunt ook reageren. Op deze manier kunt u een belangrijke rol spelen over de manier waarop deze regeling straks gaat werken. En zo heeft u invloed op de subsidie waar u als ondernemer van kunt profiteren.

Vanuit onze expertise op zero emissie en transport en logistiek hebben wij ook onze input gegeven.

Lees hier ons standpunt en de feedback die we hebben gegeven



U kunt hier ook zelf uw reactie plaatsen. Doe dit voor 17 maart 2024

Reageer op de subsidieregeling publieke laadinfrastructuur