Overslaan en naar de inhoud gaan

Scheepsexpert Ernst Geluk ‘In de beroepsvaart staan we voor belangrijke ontwikkelingen’

Ernst Geluk is sinds het begin van zijn carrière werkzaam in de maritieme sector. Uiteindelijk kwam hij in de scheepsverzekeringen terecht en is sinds 2024 scheepsexpert bij TVM. In dit verhaal stelt hij zichzelf voor en vertelt hij over zijn werkzaamheden.

Maak kennis met Ernst

Ernst begon na de HTS als onderhoudsmonteur in een apparatenfabriek. Na een half jaar werd hij werkvoorbereider bij een bedrijf voor scheepsramen. Al snel kwam hij terecht bij machinefabriek De Waal in Werken­dam. Een onderneming, die gespeciali­seerd is in schroefassen, afdichtingen, roersystemen en stuurmachines. Acht jaar zat hij daar op kantoor.

“Ik heb acht jaar bij De Waal gewerkt. Dat was een kantoorbaan en na een jaar of acht zat ik op woensdag­middag al te kijken of het bijna vijf uur was. Dat wilde ik niet tot mijn vijfen­zestigste blijven doen. Af en toe kwam ik daar een schade-expert van een ver­zekeringsbedrijf tegen. Dat leek me wel wat. Op een gegeven moment zag ik een vacature, waar ze iemand zoch­ten met verstand van schroefassen en stuurwerken. Ik heb gereageerd, twee dagen later was ik op gesprek en een week later was ik aangenomen.”

Cascokeuringen

“Toen ik begon als scheepsexpert bestond het vak uit het opnemen van schades en het uitvoeren van cascokeu­ringen”, herinnert Geluk zich. “Voor zowel het opnemen van schade als voor het uitvoeren van cascokeuring geldt dat het niet iets is wat je op school leert. Het is een kwestie van veel dingen zien en veel doen. De cascokeuring deden wij indertijd ook voor, wat toen nog, de Scheepvaartinspectie heette. Je begint het casco als eerste met een hamer te kloppen. Je gehoor en het gevoel van de hamer, dat zijn de beste instrumenten. Als een plaat dun is, veert de hamer terug. Het is uiteindelijk een ambacht. Op de plekken die je dan niet vertrouwt meet je vervolgens de plaatdikten met een diktemeter.”

Ernst vervolgt: “Omdat ik werkzaam ben geweest in de schroefassen en stuurwerken, waren dit, zeker in het begin, de schades waar ik op af werd gestuurd. In de ruim twintig jaar die ik in het vak zit ben ik veel meer allround geworden. Van cascoschades tot motor­schade en van calamiteiten tot schades aan kunstwerken, ik heb het allemaal voorbij zien komen.”

Kennis blijven opdoen

Het vergaren van kennis was en is voor Ernst belangrijk. In de avonduren haalde hij de pedagogische akte. Maar het onderwijs heeft hij aan zich voorbij laten gaan. Na een stage kwam hij er achter dat voor de klas staan niets voor hem was. Tijdens zijn werk bij machi­nefabriek De Waal deed hij in de avonduren de opleiding HEAO econo­mie en rechten. Zo’n acht jaar geleden kwam daar de opleiding gerechtelijk deskundige nog bij. “Daar heb ik best wel wat aan bij zaken voor rechtsbij­stand of zaken die uitdraaien op een rechtszaak. Dan is het altijd handig om te weten hoe het werkt.”

Een nieuwe uitdaging

“Mijn vrouw is consultant en werkte aan een klus bij TVM. Ze hoorde iets over een schadegeval en reageerde daarop. ‘Hoe weet jij dat alle­maal’, vroegen ze. Ze vertelde dat ik scheepsexpert ben. Bij TVM waren ze op dat moment net op zoek naar een expert in het westen met ruime ervaring. Ik woon in dat gebied. Ze vroeg me: is dat niet wat voor jou? Zo kwam ik toevallig bij TVM terecht.”

“Mijn werkgebied is nu heel Neder­land wat ik leuk vind. Ik kom nu weer bij bedrijven, waar ik vroe­ger ook kwam. Zo was ik jaren niet meer in Friesland geweest. Ik zat nog maar een maand bij TVM toen ik een schade op Terschelling ging opnemen.”

Werken binnen TVM

Ernst vertelt dat de scheepsexperts van TVM elkaar goed aanvullen en daarmee de klan­ten goed van dienst kunnen zijn. “We hebben een team van vijf experts en ik denk dat we allemaal van toege­voegde waarde zijn. Ieder met zijn eigen expertises. Ik denk dat onze klanten de diversiteit aan kennis en kunde waarderen. Alhoewel, wanneer de schade niet wordt erkend kan dit wellicht anders zijn," constateert hij.

Ernst: “Het opnemen van een schade bestaat als eerste uit het vaststellen van de omvang van de schade. Daarnaast probeer je de oor­zaak te achterhalen. Er is wel eens discussie. Aan gissen hebben we niks. We kijken naar de feiten en daarna maak je je rapport op.’

Verschuiving in schades

In de loop van de jaren is er een verschuiving in het soort schade waar te nemen, vertelt Ernst. ”Ten opzichte van twintig jaar geleden zie je dat het aantal kleine schades afneemt.” Ernst. “In het begin reed ik soms wel tien klusjes af op een dag af. Een startmotortje, of meer van die kleine schades. Tegenwoordig komt dat nog maar weinig voor. Verder zie je de laatste jaren dat de schadebedragen groter worden, alleen al door de hogere arbeidslonen bij de werven en de materiaalkosten. Een beetje schade loopt dan best wel in de papieren.”

De scheepexpert merkt op dat ook de lever­tijd van onderdelen en materialen tegenwoordig nog wel eens een pro­bleem oplevert. “Als een klant bijvoor­beeld een motorschade heeft en hij moet maanden wachten op een onder­deel dan is dat wel een uitdaging. En de verkrijgbaarheid heeft vervolgens ook weer effect op de prijzen.”

Advies op maat

Hij vervolgt: “Je krijgt als expert wel eens vragen als je een schade opneemt. ‘Hoe had ik dit kunnen voorkomen?’ Dan zal ik dat zeker aan de klant meegeven.

Nog niet zo lang gele­den heb ik een schipper, die wilde ver­bouwen, advies gegeven om schades te voorkomen. Dat is ook de meer­waarde van onze maatschappij. Dat je dat als service verleent.

Dat doen we ook via het magazine TVM scheepvaart. Daarin staan ook technische artikelen. Dat is een stukje advies.’

Duurzaamheid op het water

‘In de beroepsvaart staan we voor belangrijke ontwikkelingen. Alleen al wat betreft de voortstuwing vanwege de emissie-eisen. Je ziet aller­lei ontwikkeling op het gebied van gas, elektriciteit, waterstof en andere energiedragers. TVM heeft een schip dat op waterstof vaart in de boeken. Dat zijn spannende en interessante ontwik­kelingen. Voor ons als experts betekent dit dat we moeten bijblijven. Dus verga­ren van nieuwe kennis en leren hoe we hier mee om moeten gaan.’

Lees meer over

TVM experts

Lees meer artikelen van onze scheepsexperts over uiteenlopende onderwerpen, zoals oplossingen voor stijgende schadeherstelkosten, tips over brandpreventie, handige checklists voor schippers en overdrachten, laagwatermanagement, keerkoppeling inspectie, wetgeving en droogzetten. Ontdek waardevolle informatie en praktische adviezen die u direct kunt toepassen.