Maak kennis met Ernst
Ernst begon na de HTS als onderhoudsmonteur in een apparatenfabriek. Na een half jaar werd hij werkvoorbereider bij een bedrijf voor scheepsramen. Al snel kwam hij terecht bij machinefabriek De Waal in Werkendam. Een onderneming, die gespecialiseerd is in schroefassen, afdichtingen, roersystemen en stuurmachines. Acht jaar zat hij daar op kantoor.
“Ik heb acht jaar bij De Waal gewerkt. Dat was een kantoorbaan en na een jaar of acht zat ik op woensdagmiddag al te kijken of het bijna vijf uur was. Dat wilde ik niet tot mijn vijfenzestigste blijven doen. Af en toe kwam ik daar een schade-expert van een verzekeringsbedrijf tegen. Dat leek me wel wat. Op een gegeven moment zag ik een vacature, waar ze iemand zochten met verstand van schroefassen en stuurwerken. Ik heb gereageerd, twee dagen later was ik op gesprek en een week later was ik aangenomen.”
Cascokeuringen
“Toen ik begon als scheepsexpert bestond het vak uit het opnemen van schades en het uitvoeren van cascokeuringen”, herinnert Geluk zich. “Voor zowel het opnemen van schade als voor het uitvoeren van cascokeuring geldt dat het niet iets is wat je op school leert. Het is een kwestie van veel dingen zien en veel doen. De cascokeuring deden wij indertijd ook voor, wat toen nog, de Scheepvaartinspectie heette. Je begint het casco als eerste met een hamer te kloppen. Je gehoor en het gevoel van de hamer, dat zijn de beste instrumenten. Als een plaat dun is, veert de hamer terug. Het is uiteindelijk een ambacht. Op de plekken die je dan niet vertrouwt meet je vervolgens de plaatdikten met een diktemeter.”
Ernst vervolgt: “Omdat ik werkzaam ben geweest in de schroefassen en stuurwerken, waren dit, zeker in het begin, de schades waar ik op af werd gestuurd. In de ruim twintig jaar die ik in het vak zit ben ik veel meer allround geworden. Van cascoschades tot motorschade en van calamiteiten tot schades aan kunstwerken, ik heb het allemaal voorbij zien komen.”
Kennis blijven opdoen
Het vergaren van kennis was en is voor Ernst belangrijk. In de avonduren haalde hij de pedagogische akte. Maar het onderwijs heeft hij aan zich voorbij laten gaan. Na een stage kwam hij er achter dat voor de klas staan niets voor hem was. Tijdens zijn werk bij machinefabriek De Waal deed hij in de avonduren de opleiding HEAO economie en rechten. Zo’n acht jaar geleden kwam daar de opleiding gerechtelijk deskundige nog bij. “Daar heb ik best wel wat aan bij zaken voor rechtsbijstand of zaken die uitdraaien op een rechtszaak. Dan is het altijd handig om te weten hoe het werkt.”