Aangescherpte sancties
Internationale sancties zijn maatregelen om bijvoorbeeld mensenrechtenschendingen en conflicten tegen te gaan. De Europese Unie heeft door de oorlog in Oekraïne de handelsrestricties voor Rusland en Belarus fors aangescherpt. Bedrijven mogen hier niet alleen niet bewust aan meewerken, maar zijn ook verantwoordelijk als hun goederen onverwacht in gesanctioneerde landen belanden.
Hoe werkt sanctieomzeiling?
Soms worden sancties omzeild door goederen via een neutraal land, zoals Servië, door te voeren. Denk aan Russische olie die via Servië wordt verhandeld en per schip de EU binnenkomt. Ook vervalste vrachtpapieren en schijnbedrijven spelen hierin een rol.
Meer complianceverplichtingen voor bedrijven
De EU heeft meer complianceverplichtingen voor bedrijven ingesteld: Meewerken aan sanctieomzeiling is verboden. Niet alleen als u dit opzettelijk doet, maar ook als uw goederen via een derde land alsnog in Rusland of Belarus terechtkomen.
Wat betekent dit voor u?
Om sanctieomzeiling te voorkomen, gelden er extra verplichtingen voor bedrijven , zoals:
-No Russia- en no Belarus-clausule. Contracten moeten verbieden dat bepaalde goederen via derde landen naar Rusland of Belarus gaan. Dit geldt bijvoorbeeld voor dual-use-goederen, militaire technologie, luchtvaartgoederen en intellectuele eigendomsrechten of handelsgeheimen.
-Due diligence-onderzoek (Screening van handelspartners). U moet goed controleren met wie u zaken doet. Als blijkt dat uw goederen toch in een gesanctioneerd land terechtkomen en er geen onderzoek is gedaan, kunt u hiervoor aansprakelijk worden gesteld.
Servië: extra waakzaamheid nodig
Binnenvaartschepen kunnen bijdragen aan sanctieomzeiling, vooral omdat controles lastig zijn. Vermijd Servische havens als dat kan. Als u er toch aanlegt, controleer dan goed waar uw lading vandaan komt en naartoe gaat. Onderzoek uw handelspartners zorgvuldig.