Overslaan en naar de inhoud gaan

Bereikbaarheid tijdens het paasweekend

Op vrijdag 18 april en maandag 21 april is het kantoor van TVM gesloten. 

Heeft u schade, dan kunt u dit online melden via Mijn TVM of Bumper.nl. Bij spoed of nood zijn wij dag en nacht bereikbaar via TVM Assistance.
Bel dan 0528 29 29 11

Lessen leren uit fraude in de logistiek "Maak zoveel mogelijk gebruik van vaste ondervervoerders"

U heeft het vervoer van hoogwaardige elektronica uitbesteed aan een vervoerder, maar deze vervoerder is onbereikbaar nadat de goederen in ontvangst zijn genomen. De vervoerder waarmee u zaken heeft gedaan, blijkt uiteindelijk een crimineel te zijn die er met de goederen vandoor is. Hoe heeft dit kunnen gebeuren en wellicht nog belangrijker: hoe had u kunnen voorkomen dat u het slachtoffer werd van deze oplichtingspraktijken? Jan Mulder, advocaat bij TVM verzekeringen, licht toe.

Jan Mulder | TVM verzekeringen

Risico van identiteitsfraude

Criminelen maken op slinkse wijze misbruik van de goede naam van grote (retail- of logistieke) bedrijven. De crimineel plaatst bijvoorbeeld namens een grote inkooporganisatie een bestelling bij een retailbedrijf. Hij maakt hierbij handig gebruik van een e-mailadres dat lijkt op het adres van de corporate website van dit retailbedrijf. Of de crimineel meldt zich telefonisch bij een vervoerder om een transport te mogen uitvoeren. De aanleiding kan bijvoorbeeld zijn een transportopdracht die deze vervoerder heeft geplaatst op een online vrachtuitwisselingsplatform.

"Wanneer u het niet vertrouwt, bijvoorbeeld omdat op het laatste moment het afleveradres wordt gewijzigd, is het advies om contact op te nemen met de transportafdeling van de grote inkooporganisatie die u de transportopdracht heeft verstrekt."

Wanneer de crimineel opdracht geeft tot het vervoer, is het natuurlijk lastig om vast te stellen dat u te maken heeft met een crimineel. Wanneer u het niet vertrouwt, bijvoorbeeld omdat op het laatste moment het afleveradres wordt gewijzigd, is het advies om contact op te nemen met de transportafdeling van de grote inkooporganisatie die u de transportopdracht heeft verstrekt. Uw opdrachtgever (lees: de crimineel) zal u immers vertellen dat u ‘gewoon’ kunt afleveren, wanneer u instructies vraagt. 

Aansprakelijkheid bij schade 

Lastiger is het wanneer u te maken heeft met een crimineel als ondervervoerder. Bij grensoverschrijdend vervoer bent u dan volledig aansprakelijk voor de schade vanwege het verlies van de goederen. Veel verzekeraars hanteren daarnaast de G23-clausule waardoor uw verzekeringsdekking beperkt blijft tot 125.000 euro. TVM verleent verzekeringsdekking tot een bedrag van 2.500.000 euro. Wel kunnen er extra eigen risico’s van toepassing zijn en geldt de verplichting om onder andere de identiteit en de verzekeringsdekking van uw ondervervoerder zeker te stellen.

Controleproces op orde 

Om het risico te verkleinen dat u het slachtoffer wordt van deze oplichtingspraktijken, is het van groot belang dat u uw controleproces bij het uitbesteden van transporten op orde heeft. Ook in een hectisch moment zal dan de kans klein zijn dat per abuis een transport aan een crimineel wordt uitbesteed of dat u geen aanspraak kunt maken op polisdekking omdat u de ondervervoerder niet goed heeft gecontroleerd. 

Selectie van ondervervoerders

Maak daarom zoveel mogelijk gebruik van vaste ondervervoerders die u periodiek controleert op registratie in het Handelsregister en op verzekeringsdekking. Controleer of deze ondervervoerder beschikt over een bedrijfswebsite. Controleer ook of een ontvangen e-mail gelinkt is aan deze bedrijfswebsite. Gmail-, Hotmail-, Mail- of Yahoo-adressen vereisen extra onderzoek. Wees extra alert wanneer u rechtstreeks door een ondervervoerder wordt benaderd, terwijl u een transport op een online vrachtuitwisselingsplatform heeft geplaatst. Maak afspraken met uw opdrachtgever over de formaliteiten bij de inontvangstneming van de goederen. Spreek bijvoorbeeld af dat de goederen alleen mogen worden meegegeven aan de chauffeur en met de vrachtauto waarvan de naam respectievelijk de kentekenplaat en de laadreferentie met het laadadres is afgestemd.

"Met aandacht voor het controleproces bij uitbesteding van vervoer kunt u dus veel geld besparen en beperkt u uw ondernemingsrisico."

Risico's bij Oost-Europsese vervoerders

Realiseer u tenslotte dat uw hogere winstmarge op de vrachtprijs bij uitbesteding aan een vervoerder uit Oost-Europa vaak niet opweegt tegen de (on)mogelijkheid van het verhalen van de ladingschade. Verzekeraars van deze Oost-Europese vervoerder verlenen vaak geen of slechts beperkte verzekeringsdekking. De hogere schadelast – en de hogere verzekeringspremie - komt dan voor uw rekening. Met aandacht voor het controleproces bij uitbesteding van vervoer kunt u dus veel geld besparen en beperkt u uw ondernemersrisico!

Ondervervoerders inschakelen: waar moet u op letten?

Als transportondernemer werkt u soms met ondervervoerders. Dit kan efficiënt zijn, maar brengt ook risico’s met zich mee. Hoe zorgt u ervoor dat u veilig en verantwoord zaken doet? Volg deze checklist en voorkom onaangename verrassingen.

Digitale vrachtuitwisseling: voorkom fraude en beperk risico's

Er zijn nog steeds slachtoffers van fraude via digitale platforms, ondanks alle waarschuwingen aan vervoerders en preventieve maatregelen.