Overslaan en naar de inhoud gaan

Bereikbaarheid tijdens feestdagen

Op eerste en tweede Kerstdag en op Nieuwjaarsdag is ons kantoor gesloten. Heeft u schade, dan kunt u dit online melden via Mijn TVM of Bumper.nl. Bij spoed of nood zijn wij dag en nacht bereikbaar via TVM Assistance. Bel dan 0528 29 29 11

CSRD-webinar over rapportageformat transportsector Samen duurzaam vooruit met het standaard CSRD-format voor transportbedrijven

Hoe zorgt u ervoor als transportondernemer dat u uw CSRD-rapportage op orde heeft? Dit bespraken we op 13 november in het webinar 'Samen duurzaam vooruit met het standaard CSRD-format voor transportbedrijven'. Samen met een aantal leden en de expertise van PWC hebben we een standaardrapportage ontwikkeld, specifiek voor transportondernemers. 

U kunt hier het webinar terugkijken

Overzicht 17 materiële ESG onderwerpen

Bekijk de sheets van het webinar

Waarom een webinar over CSRD?

Vanaf rapportagejaar 2024 krijgen ondernemers te maken met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze nieuwe Europese wetgeving verplicht beursgenoteerde bedrijven, banken en verzekeraars verslag te doen over duurzaamheid. Grote niet-beursgenoteerde bedrijven zijn in 2026 aan de beurt om ook te rapporteren over boekjaar 2025. De impact? Een uitgebreide en gedetailleerdere rapportageplicht, waar veel werk in zit. Maar ook niet-rapportageplichtige bedrijven krijgen waarschijnlijk met CSRD te maken, omdat zij informatie aan moeten leveren aan toeleveranciers, grote afnemers, banken of verzekeraars. 

Als gesprekspartners waren Thom Paasman – Projectleider CSRD implementatie Nijhof-Wassink Group, Jim Visschers – directeur Kivits Drunen, Milou Keijzer – senior manager ESG PwC Nederland en Danny Molenaar, programmamanager Zero emissie en duurzaamheid aanwezig. Thomas van Noort, manager business development, leidde het webinar.

Wat is de CSRD?

Tijdens het webinar vertelde Milou Keijzer van PWC over de achtergronden van CSRD en waarom deze verplichting wordt ingesteld. "Vanuit PWC zien we veel voordelen om dit vanuit de sector gezamenlijk op te pakken. We bundelen de krachten en zetten resources gezamenlijk in."

Wat is de rol van TVM in dit traject?

Danny Molenaar: "Tijdens deze zomer kwamen we er achter dat veel leden van TVM de rapportage als een uitdaging zagen. We zijn toen gestart met een projectgroep om te werken aan een format. De projectgroep staat onder leiding van PWC en bestaat uit een aantal leden en een vertegenwoordiging van TVM. Het past heel goed in onze rol van coöperatieve verzekeraar om onze leden hier verder mee te helpen. 

"Wij geloven in de sectoraanpak"

Thom Paasman – Projectleider CSRD implementatie Nijhof-Wassink Group en Jim Visschers – CFO Kivits Logistics Group, zijn aangehaakt vanuit de TVM-leden en zijn erg positief over het traject. Jim Visschers:"De rapportage was voorheen nog een soort van 'ver-van-m'n-bed-show', complexe materie, ik had er weinig tijd voor en ook nog onvoldoende kennis over. Nu we dit samen hebben opgepakt hoef je het wiel niet zelf meer uit te vinden. Dit scheelt tijd en geld. Ik ben er blij mee."
Vanuit de Nijhof-Wassink Group was Thom Paasman al met het traject gestart. "Wij geloven in de sectoraanpak, het kost veel tijd en het is ingewikkeld. Het is fijn om dit samen met experts op te pakken. Dit helpt ons verder. 

17 materiële ESG onderwerpen

In het format zijn er 17 materiële sectorbrede ESG onderwerpen gedefinieerd. Hieronder ziet u een overzicht van deze onderwerpen.



 
 

Wat zijn de vervolgstappen

De eerste stappen zijn gezet. Maar we zijn er nog niet. De komende tijd wordt er gewerkt aan het optimaliseren van het huidige template. "Het moet gebruiksvriendelijker en uiteindelijk wil je er als organisatie ook KPI's en je eigen doelen aan hangen", legde Danny Molenaar uit. "Ook gaan we aan de slag om een kennisbank in te richten waar je waardevolle informatie over dit onderwerp kunt vinden."

De resultaten en de voortgang worden gedeeld in een nieuw webinar op 18 december. Ook gaan we uitgebreid stilstaan bij de inhoud van de DMA inclusief de gestelde KPI's bij de 17 materiële ESG onderwerpen. 

Bent u hier ook bij?

Meld u hier aan

Bekijk hier de sheets van de webinar van 13 november