Arjan Bos: ‘Veiligheid zit bij TVM in ons DNA’
Ridders van de Weg beleeft zaterdag haar vijftigste editie. Een bijzondere mijlpaal, die ook als zodanig wordt ervaren door Arjan Bos, CEO van TVM verzekeringen.
Ridders van de Weg beleeft zaterdag haar vijftigste editie. Een bijzondere mijlpaal, die ook als zodanig wordt ervaren door Arjan Bos, CEO van TVM verzekeringen.
25 september 2018
Ridders van de Weg beleeft zaterdag haar vijftigste editie. Een bijzondere mijlpaal, die ook als zodanig wordt ervaren door Arjan Bos, CEO van TVM verzekeringen. Sinds het prille begin werden meer dan 30.000 chauffeurs geridderd.
Arjan Bos: "Het geeft aan dat veiligheid in ons DNA zit. Vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid hebben we een lange traditie op dat gebied. Al in 1966 begonnen we met het TVM veiligheidsplan, in een tijd dat er nog niet heel veel aan verkeersveiligheid of preventie werd gedacht. Dat zegt wel iets. En we hebben er ook altijd bewust voor gekozen om waardering en erkenning te tonen voor mensen die op een goede en professionele manier met hun vak bezig zijn en niet alleen maar met het vingertje te wijzen als iets niet goed is gegaan."
"Via Ridders van de Weg hebben we in de publieke opinie het vak van beroepschauffeur op een betere manier kunnen wegzetten. Natuurlijk gebeuren er af en toe ongelukken en vervelende incidenten, maar we hebben gelukkig ook kunnen laten zien dat het een mooi vak is en dat er in Nederland heel veel vakbekwame chauffeurs rondrijden. Die terechte erkenning werd en wordt door de chauffeurs zelf altijd als zeer prettig ervaren. Niet voor niets gebruiken velen van hen hun verdiende Ridder-certificaten bij sollicitaties."
"Het evenement is in de loop der jaren steeds verder gegroeid. En daarmee ook de impact. Het is geregeld gebeurd dat maatschappelijke campagnes, ook vanuit overheidswege, werden gelanceerd tijdens Ridders van de Weg. Ook ministers gaven vaak acte de présence. Daar ben ik best trots op. Bij onze 50ste verjaardag zijn we zeer verheugd met de aanwezigheid van minister Cora van Nieuwenhuizen. Iemand die altijd met heel veel passie en waardering tegen de chauffeurs sprak was oud-minister Karla Peijs. Ik vond haar altijd een geweldige ambassadrice voor de sector."
"Hun focus op veiligheid. Ik heb prachtige vakmensen voorbij zien komen. Van heel verlegen tot heel uitgesproken. Groot, klein. Jong, oud. Man, vrouw. Maar stuk voor stuk waren alle ridders altijd heel bewust met verkeersveiligheid bezig en om die reden alleen al ambassadeurs voor de hele sector. De kern van de boodschappen die ze collectief uitdroegen, was toch altijd wel dat je als chauffeur nooit onverantwoorde risico’s mag nemen. Dat je altijd rustig moet blijven, geduld moet tonen en goed moet anticiperen. En als je niet zeker van je zaak bent en twijfelt, stap je gewoon uit en kijk je om je heen. Die lessen zijn me wel bijgebleven."
"Ook voor mij is het heel bijzonder. Als kind ging ik altijd met mijn ouders mee naar de Dag van Veilig Transport, waarop traditioneel de Ridders worden gehuldigd. Er was altijd van alles te doen. Ik vond het prachtig. En nog steeds. Ik weet nog dat ik in mijn begintijd als CEO alle certificaten voor nieuwe Ridders persoonlijk ondertekende. Dat waren enorme aantallen, richting de duizend per jaar. Dan lag er een hoge stapel op mijn kantoor en pakte ik er iedere dag een stuk of honderd af om ze van mijn handtekening te voorzien. Ik vond het belangrijk om de chauffeurs op deze manier te laten zien dat ik hun prestaties enorm waardeerde en het ridderschap ook echt als een prestatie zag. Op een gegeven moment ging het niet meer om al die handtekeningen persoonlijk te blijven zetten, de aantallen werden alsmaar groter, en hebben we besloten om de certificaten te bedrukken."
"Dat zijn er zoveel geweest. We hebben een tijdlang de hobby’s van de chauffeurs achterhaald en deze benoemd als ze op het podium stonden tijdens de Dag van Veilig Transport. Dat maakte het nog persoonlijker. Wat opviel was dat veel chauffeurs iets met voetbal, motoren en auto’s, vaak oldtimers, hadden. Maar soms stonden er ook chauffeurs met flink wat overgewicht naast me op het podium die fitness als hobby hadden opgegeven. Dat zorgde dan voor gelach en hilariteit in de zaal. Het was altijd leuk en bijzonder om persoonlijke verhalen van chauffeurs te vernemen en te constateren dat Ridders van de Weg ook door hen als een feestje en een blijk van waardering werd ervaren. Dat laatste is feitelijk de kern. Nog steeds."