Arbeidsongeschiktheid voorkomen: hoe doet u dit?
Er komt steeds meer wetgeving rondom arbeidsongeschiktheid. Behoud van werk staat daarbij centraal. Maar hoe pak je dat als bedrijf aan? TVM leidt u door het doolhof.
Er komt steeds meer wetgeving rondom arbeidsongeschiktheid. Behoud van werk staat daarbij centraal. Maar hoe pak je dat als bedrijf aan? TVM leidt u door het doolhof.
De verantwoordelijkheid om arbeidsongeschiktheid te voorkomen ligt volledig bij de werkgever, de werknemer moet uiteraard meewerken aan zijn re-integratie. Vanuit de overheid komen financiële prikkels richting werkgevers en medewerkers om in te blijven zetten op behoud van werk. De kosten die daarmee zijn gemoeid kunnen behoorlijk oplopen. Zeker als behoud van werk niet lukt en de medewerker onverhoopt een arbeidsongeschiktheidsuitkering moet aanvragen.
Als ondernemer moet u het loon van uw arbeidsongeschikte medewerker gedurende maximaal 2 jaar doorbetalen. Binnen deze 2 jaar draagt u bij langdurig verzuim onder meer ook de kosten voor een arbeidsdeskundig onderzoek en de kosten voor de inzet van een re-integratiebedrijf (totaal tussen de 5000 en 8000 euro). Daarnaast zijn er nog de financiële consequenties van een eventuele WIA-uitkering. Afhankelijk van de loonsom van uw bedrijf kan dit tot enkele jaarsalarissen extra kosten. Ook bij werknemers met een tijdelijk contract geldt: als zij arbeidsongeschikt uit dienst gaan, worden de kosten van de Ziektewet en WIA voor een deel aan u doorberekend.
Ook uw medewerker heeft een financieel belang bij de inzet op behoud van werk. In veel situaties levert hij gedurende de eerste 2 jaar van arbeidsongeschiktheid al loon in en daarna nogmaals in geval van een WW- of een WIA-situatie. Bij een langdurige periode van arbeidsongeschiktheid kan voor de medewerker een situatie ontstaan die onder bijstandsniveau ligt.
Verzuimbegeleiding en -advies rond het verzuim van uw medewerkers maakt als module deel uit van ons MedewerkerTotaal pakket. Meer informatie over deze module vindt u hier. Heeft u al een contract en heeft u vragen? Neem dan contact op met de afdeling verzuimmanagement.
Schade is altijd vervelend. Het kost tijd, geld en administratief gedoe. De specialisten van de TVM preventiedesk helpen om schade te voorkomen. Zij geven u inzicht in de risico’s en met hun praktische adviezen kunt u meteen zelf aan de slag.