Overslaan en naar de inhoud gaan

Alert: Stijging van diefstal van bestelbussen en opleggers Toename van diefstal van koelopleggers en Mercedes-Benz Sprinters

Van januari tot augustus 2024 is er een opvallende stijging in het aantal gestolen bestelbussen, trekkers en opleggers geregistreerd, met een forse toename vergeleken met het totale aantal diefstallen in heel 2023. Vooral koelopleggers en Mercedes-Benz Sprinters blijken het doelwit te zijn van deze criminaliteit. Lees verder voor de tips van onze preventieadviseurs om diefstal te voorkomen.

Wat betekent dit voor uw bedrijf?

Deze forse stijging in diefstallen benadrukt het belang van alertheid en snelle actie bij het melden en terugvinden van gestolen voertuigen en opleggers. Het is cruciaal om extra voorzorgsmaatregelen nemen en ervoor zorgen dat u snel kunt reageren op incidenten. Zorg ervoor dat uw verzekeringsmaatschappij, zoals TVM, efficiënt kan opereren en dat u goed geïnformeerd bent over de procedures voor aangifte en opsporing.

Diefstal werende maatregelen

We zien dat de meeste van deze diefstallen plaatsvinden op openbare terreinen buiten de hekken. Voornamelijk op plekken waar afgekoppelde opleggers zonder moeite te bereiken zijn en zonder diefstal werende maatregelen zijn geparkeerd. Gebruik daarom deze tips van onze preventieadviseurs

  • Zet uw voertuigen en opleggers bij voorkeur op eigen afgesloten terrein. Is dit niet mogelijk zet de combinatie dan op een goed verlichte en zichtbare plek. Laat bij voorkeur de trekker gekoppeld aan de oplegger overstaan. Staat de oplegger afgekoppeld op een terrein, zorg voor een gecertificeerd Kingpinslot. En zorg dat deuren van de oplegger niet eenvoudig zijn te openen.

  • Zorg ervoor dat uw terrein goed verlicht en beveiligd is, en overweeg het gebruik van aanvullende beveiligingsmaatregelen zoals camera's en alarmsystemen.

  • Wees alert of uw materieel (voertuigen, opleggers e.d.) bij opdrachtgevers en reparateurs op een veilige plek worden geparkeerd. Vraag na hoe zij omgaan met sleutelbeheer/ sleutelbeleid.

  • Controleer de beveiligingseisen die noodzakelijk zijn voor het type lading. 

  • Zet u charters in voor uw transport? Dan is het belangrijk dat zij dezelfde preventieve maatregelen toepassen als zij rijden met uw materieel.

Technische hulpmiddelen om diefstal te voorkomen

  • Gebruik een Traceer-systeem: Overweeg om een systeem in te bouwen in uw voertuigen en (koel)opleggers op een niet direct te bereiken plaats. Deze systemen zijn discreet te plaatsen (bijv. in de vloer) en hebben een batterijduur van 8-10 jaar (afhankelijk van het merk/type) waardoor ze geen externe stroombron nodig hebben. Ook maakt deze gebruik van andere manieren van uitpeilen dan GPS waardoor het blokkeren van het signaal zeer moeilijk is zoals dat bij GPS veelvuldig gebeurt. Een dergelijk systeem wordt ook wel een ‘slaper’ genoemd omdat deze alleen werkt bij activatie op afstand en dus tussendoor in een ‘slaapstand’ staat.
  • Let op: ‘Track and trace’- systemen helpen niet volledig. De afdeling Speciale Zaken van TVM werkt nauw samen met nationale en internationale instanties zoals de douane om de trailers terug te krijgen. Helaas zien wij soms dat zogenaamde ‘track and trace’ systemen onklaar gemaakt worden. Maar deze systemen helpen wel om de tijd van de diefstal te kunnen achterhalen, waardoor we gerichte acties kunnen nemen.
  • Gebruik een goedgekeurd Kingpinslot: Bij plaatsing op openbaar terrein blijft het gebruik van een gecertificeerd Kingpinslot een goed beveiligingsmiddel.
  • Actieve monitoring van uw materieel: Zorg voor een actieve monitoring van uw vloot, zodat verdachte activiteiten onmiddellijk worden opgemerkt en gemeld. 

Meer preventietips

  • Lees hier de handreiking voor transportbedrijven van het Verbond van Verzekeraars (PDF) dat meer informatie geeft om trailerdiefstal te voorkomen. 
  • Lees meer over diefstalpreventie voor vervoer over de weg of vraag onze preventieadviseurs of uw accountteam voor een persoonlijk advies.

Hulp bij spoed: TVM assistance

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen is diefstal niet altijd te voorkomen. Heeft u direct hulp nodig? Bel dan met TVM assistance. Het team van TVM-specialisten is dag en nacht bereikbaar en helpt waar mogelijk.

Bel +31 (0)528 29 29 11

Doe altijd en zo snel mogelijk aangifte van diefstal bij de politie. Dat kan 24 uur per dag via het telefoonnummer 0900 88 44. Neem ook zo spoedig mogelijk contact op met TVM.

Nog geen verzekering afgesloten?