Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe zit het met de aansprakelijkheid van een werknemer Chauffeur met alcohol op veroorzaakt schade

Werknemers zijn in principe niet aansprakelijk voor schade die zij toebrengen tijdens het werk. Er zijn echter uitzonderingen. Bijvoorbeeld bij opzet of bij bewust roekeloos gedrag. Hoe zit dit precies? Lees hieronder een praktijkcase van de afdeling TVM Rechtshulp. 

De aansprakelijkheid van een werknemer

In het arbeidsrecht geldt dat een werknemer niet aansprakelijk is als hij bij het uitvoeren van zijn werk schade toebrengt aan zijn werkgever of aan een derde waaraan de werkgever die schade moet vergoeden. Uitzondering op deze regel is de situatie waarbij de schade is ontstaan door opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer.

Bij opzet moet sprake zijn van de bedoeling om schade aan te richten. Van bewust roekeloos handelen is sprake als iemand willens en wetens ernstig gevaar creëert of accepteert, terwijl hij weet dat dat tot schade kan leiden. In de praktijk wordt bewuste roekeloosheid niet snel vastgesteld en is het dus heel lastig om schade op een werknemer te verhalen, tenzij het bijvoorbeeld gaat om boetes wegens verkeersovertredingen. Maar af en toe  zijn er uitzonderingen.

De beoordeling van een rechter: een praktijkcase

Hierbij een case uit de praktijk: De chauffeur van een tankwagen raakte rond 10 uur ’s ochtends betrokken bij een eenzijdig ongeval. De tankwagen kantelde en raakte zwaar beschadigd. De schade was ruim € 115.000. Dat de chauffeur ten tijde van het ongeval alcohol in zijn bloed had, staat vast. De verzekeraar van de werkgever vergoedde de schade en trad in de rechten van de werkgever (subrogatie) en claimde de schade van de chauffeur. De rechter moest beoordelen of vast stond dat de chauffeur zich onmiddellijk voorafgaand aan het ongeval daadwerkelijk bewust was van het roekeloze karakter van zijn gedraging. 

Het rijden onder invloed van te veel alcohol is bij wet verboden, en de toepasselijke cao bepaalt dat een beroepschauffeur zijn werk verricht zonder onder invloed van alcohol te zijn.

De gevolgen van roekeloos gedrag

In dit geval is geconstateerd dat de chauffeur om 12.00 uur een alcoholpromillage had van 1,1. Dat is twee keer de toegestane hoeveelheid. De chauffeur was om 6.30 uur gaan rijden en het ongeval gebeurde rond 10.00 uur. Hij heeft verklaard dat hij die nacht vijf en een half uur had geslapen, dat hij die ochtend merkte dat hij nog alcohol in zijn lichaam had maar dat hij zich fit voelde om te werken en er verder geen acht op heeft geslagen.

Hij wist dat hij niet mocht rijden met alcohol op en wist dat hij nog alcohol in zijn lichaam had.

Dat liep niet goed af voor deze chauffeur. De rechter rekent het hem zwaar aan dat hij als beroepschauffeur de openbare weg op is gegaan terwijl hij wist dat hij niet mocht rijden met alcohol op en wist dat hij nog alcohol in zijn lichaam had. Hij nam daarmee voor zichzelf en voor andere weggebruikers een onaanvaardbaar risico. Omdat het alcoholpromillage om 12 uur 1,1 was, moet het toen hij om 6.30 uur achter het stuur ging zitten nog hoger zijn geweest. Ook had hij in de drie en een half uur die hij voorafgaand aan het ongeval aan het rijden was, steeds kunnen besluiten de tankwagen te parkeren, maar heeft hij dat niet gedaan. Dit alles is voor de rechter voldoende om te oordelen dat de chauffeur direct voorafgaand aan het ongeval bewust roekeloos heeft gehandeld door onder invloed van twee keer zoveel alcohol als wettelijk toegestaan achter het stuur te gaan én te blijven zitten.

Mogelijkheid tot bewijsvoering en uitspraak

De chauffeur kreeg nog de mogelijkheid te bewijzen dat het ongeval sowieso was gebeurd – dus ook als hij niet onder invloed was geweest - omdat het slecht weer was, hard waaide, er sprake was van een zachte berm, en beladen tankwagens per definitie niet erg stabiel zijn, zoals hij allemaal had betoogd, maar slaagde daar niet in. Uiteindelijk werd hij veroordeeld tot betaling van bijna € 125.000.

Door de hoogte van de schade valt deze zaak natuurlijk op, maar ook omdat het maar zelden voorkomt dat wordt geoordeeld dat een werknemer bewust roekeloos heeft gehandeld.

Arbeidsrechtelijke gevolgen

Deze uitspraak ging over de schade. Daarnaast kan dit gedrag natuurlijk ook arbeidsrechtelijke gevolgen hebben.

Heeft u een geschil over dit onderwerp? 

De juristen van TVM rechtshulp staan klaar om u te helpen.

Bel met telefoonnummer 0528-292 416
of mail uw vraag of verzoek naar rechtsbijstandbedrijf@tvm.nl.          

Simone Pluim

Manager rechtshulp en verzuimdiensten
Simone Pluim | tvm verzekeringen