Wat is netcongestie?
"Drie jaar geleden was eigenlijk nog niemand met netcongestie bezig", vertelde Peter Boon. "Nu merk je dat er meer gericht vragen gesteld worden en dat er oplossingen voor het probleem wordt gezocht."
Netcongestie wordt ook wel gezien als een 'file op het elektriciteitsnet', Netcongestie treedt op wanneer het elektriciteitsnet de vraag naar elektriciteit niet kan bijbenen. Dit is een groeiend probleem, vooral met de opkomst van elektrische voertuigen en de verschuiving naar duurzame energiebronnen.
Tijdens de workshop van Peter Boon werd duidelijk dat netcongestie niet alleen een technisch probleem is, maar ook grote invloed heeft op de operationele kosten en de planning binnen de transportsector.
Peter Boon is CEO van Maxem Energy Solutions. Het bedrijf richt zich op de uitdagingen in de energietransitie. Maxem Energy Solutions ontwikkelt geavanceerde oplossingen die huizen en bedrijven in staat stellen om duurzame en zelfvoorzienende gebouwen te worden. Een belangrijk onderwerp voor transportbedrijven die de stap maken naar zero emissie.
Hoe ontstaat netcongestie
"De oorzaken van netcongestie zijn divers", vertelde Peter tijdens de workshop. "Verouderde infrastructuur, een toename in elektriciteitsvraag door de groei van elektrische voertuigen en de integratie van hernieuwbare energiebronnen die niet altijd voorspelbaar zijn, zorgen ervoor dat netcongestie ontstaat."
Gevolgen voor de transportsector
Netcongestie kan vertragingen veroorzaken en de betrouwbaarheid van transportdiensten verminderen. Voor transportbedrijven betekent dit dat zij mogelijk extra kosten moeten maken voor het opladen van voertuigen tijdens piekuren of het investeren in dure oplossingen zoals eigen energieopslag. Dit benadrukt de urgentie van het vinden van werkbare oplossingen. "Je moet dus je netaansluiting gaan vergroten, of je zoekt het in een andere oplossing, door bijvoorbeeld energie op te wekken door zonnepanelen, waarbij je de energie gaat opslaan om pieken in de vraag op te vangen. Je wordt dan een netbeheerder en je gaat energie leveren. Hoe ga je daar dan mee om. Goed om daar over na te denken."