Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechtsvorm kiezen als eigen rijder

Wilt u eigen rijder worden? U moet u dan inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Om dit te doen moet u weten vanuit welke rechtsvorm gaat werken. Hieronder leest u informatie over de verschillende rechtsvormen en de verschillen. Welke rechtsvorm kiest u?

Eigen rijder - vrachtwagenchauffeur Martijn kuipers| TVM verzekeringen

Rechtsvorm kiezen

Als eigen rijder bent u zelfstandig ondernemer. Dit betekent dat u uw bedrijf moet inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Bij de inschrijving kiest u de rechtsvorm van uw onderneming: eenmanszaak of besloten vennootschap (bv). Omdat het vrij lastig is om dit na uw inschrijving te wijzigen, is het belangrijk dat u goed nadenkt over deze keuze. 



De belangrijkste verschillen:

  • Financiële aansprakelijkheid

    Bij een eenmanszaak bent u met uw privé- en zakelijk vermogen volledig verantwoordelijk voor uw schulden. Met een bv kunnen schulden alleen verhaald worden op het vermogen van de bv en niet op uw privévermogen.
  • Via KvK of notaris

    Een eenmanszaak schrijft u in bij de KvK. Voor een bv moet u langs een notaris die een notariële akte opstelt. Hoeveel dit kost, hangt af van de notaris, variërend van een paar honderd tot ruim € 1.000,-.
  • Jaarrekening

    Heeft u een bv, dan bent u verplicht elk jaar een jaarrekening bij de KvK te deponeren. Ook de boekhouding van een bv is over het algemeen ingewikkelder.
  • Salaris

    Bij een eenmanszaak bestaat wat u verdient uit uw omzet min uw kosten en inkomstenbelasting. Bij een bv bent u verplicht uwzelf een vast salaris uit te keren.
  • Fiscale verschillen

    Met een eenmanszaak kunt u gebruikmaken van diverse aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Voor beginnende ondernemers pakt dit meestal gunstig uit. Alleen als u  veel winst maakt, kan een bv voordeliger zijn.

Op de website van Ondernemersplein vindt u meer informatie over de verschillende rechtsvormen en kunt u zich oriënteren op de rechtsvorm die het beste bij u past.

Meer over het kiezen van een rechtsvorm: ga naar Ondernemersplein