Overslaan en naar de inhoud gaan

CSRD voor de transportsector

De CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) is een Europese richtlijn die bedrijven verplicht om gedetailleerdere en gestandaardiseerde rapportages over duurzaamheid en maatschappelijke impact te verstrekken. Ook bedrijven in de transportsector krijgen met deze rapportage te maken. Om dit voor onze leden én de transportsector makkelijker te maken, hebben we samen met enkele leden en adviesbureau een DMA-template Transport en Logistiek ontwikkeld. 

 

DMA template aanvragen? Dit krijgt u van ons

Wat houdt de CSRD in?

Het doel van de CSRD is om ervoor te zorgen dat bedrijven transparanter zijn over hun milieu-, sociale en governanceprestaties (de zogeheten ESG-factoren). Hiermee wil de Europese Unie bijdragen aan een duurzamere en meer verantwoorde economie. De CSRD vervangt de eerdere richtlijn, de NFRD (Non-Financial Reporting Directive), en introduceert strengere eisen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke aspecten van de CSRD zijn:

Uitgebreidere rapportageplicht
Bedrijven moeten meer en gedetailleerdere informatie verschaffen over zaken zoals CO2-uitstoot, energieverbruik, sociale impact, en governance-structuren.
Gestandaardiseerde rapportageformaten
De richtlijn vereist dat bedrijven rapporteren volgens de Europese ESRS-standaarden (European Sustainability Reporting Standards), zodat informatie vergelijkbaar en betrouwbaar is.
Externe controle
De duurzaamheidsrapportages moeten worden gecontroleerd door onafhankelijke auditors of certificeringsorganisaties.
Betrokkenheid bij de waardeketen
Bedrijven moeten niet alleen hun eigen prestaties rapporteren, maar ook die van hun leveranciers en partners in de waardeketen.

Wanneer bent u CSRD-plichtig

De CSRD geldt voor een bredere groep bedrijven dan de NFRD. Niet alle transportondernemers zijn echter CSRD-plichtig. Hoe zit het voor uw bedrijf?  De richtlijn is van toepassing op grote bedrijven die aan minstens twee van de volgende criteria voldoen: 

  1. Meer dan 250 werknemers.
  2. Meer dan €50 miljoen jaaromzet.
  3. Meer dan €25 miljoen aan activa.
  4. Beursgenoteerde bedrijven (behalve micro-ondernemingen).
  5. Vanaf 2026 ook voor bepaalde niet-EU bedrijven die in de EU actief zijn.
Is uw bedrijf CSRD-plichtig?

Als uw bedrijf CSRD-plichtig is, dan moet u een uitgebreide rapportage opleveren. Dat is een tijdrovende klus. Om de transportsector verder te helpen met deze rapportage heeft TVM samen met adviesbureau PwC en TVM-leden een DMA-template opgesteld. Het template is opgesteld op basis van standaarden die gelden voor de transportsector. Met dit template en de bijbehorende praktische handleiding kunt u snel en compleet de rapportage invullen.

Hier leest u meer voor CSRD-plichtige bedrijven

Is uw bedrijf niet CSRD-plichtig?

Wanneer uw bedrijf niet binnen deze criteria valt, dan geldt de CSRD-verplichting niet en hoeft u dus geen rapportage op te leveren. U kunt indirect toch te maken krijgen met de richtlijn. Hiervoor hebben we ook oplossingen.

Hier leest u meer voor niet-CSRD plichtige bedrijven

Hoe helpen we u verder met uw rapportage?

We hebben verschillende oplossingen om u verder te helpen met het opstellen van de rapportage.
Als u CSRD-plichtig bent, kunt u een DMA-template bij ons aanschaffen. Met deze template heeft u de rapportage voor 80% al ingevuld. Het invullen van de template wordt makkelijker met een uitgebreide handleiding. U wordt stap voor stap geholpen om de rapportage in te vullen. Lees hier meer wat u van ons krijgt.

Voorbeeld van een ingevulde rapportage: Rapportagestandaard sectorspecifieke KPI's

Ook bieden we u een voorbeeld van een ingevulde rapportage. Dit geeft een goed beeld hoe de rapportage er uit kan zien en helpt om het geheel concreter te maken.  Hiervoor hebben we een Rapportagestandaard met sectorspecifieke KPI's opgesteld. 
Hier kunt u een PDF downloaden met een voorbeeld van een Rapportagestandaard met sectorspecifieke KPI's(PDF).

Wanneer treedt de CSRD in werking? 

De CSRD wordt gefaseerd ingevoerd: 

  • Vanaf 2024 voor bedrijven die al onder de NFRD vielen.
  • Vanaf 2025 voor grote bedrijven die niet onder de NFRD vielen
  • Vanaf 2026 voor beursgenoteerde MKB-bedrijven en bepaalde niet-EU bedrijven.

Waarom een CSRD?

De CSRD heeft als doel om:

  • Investeerders, stakeholders en consumenten beter te informeren over de duurzaamheidspraktijken van bedrijven.
  • Bij te dragen aan de Europese Green Deal en het behalen van klimaatdoelen
  • Transparantie en verantwoording te vergroten.

CSRD nieuws

18 dec 2024

Webinar CSRD-format transportsector

Als vervolg op het webinar van 13 november vond op woensdag 18 december een tweede webinar plaats over het onderwerp CSRD in de transportsector. Tijdens het webinar bespraken we het CSRD-format, de Duurzaamheidstandaardrapportage en toonden we een demo van de CO2-tooling. 

22 nov 2024

Webinar CSRD-rapportageformat 18 december

Op woensdag 18 december vond het tweede webinar over CSRD plaats. 

Kijk het webinar hier terug

13 nov 2024

CSRD-webinar over rapportageformat transportsector

Hoe zorgt u ervoor als transportondernemer dat u uw CSRD-rapportage op orde heeft? Dit bespraken we op 13 november in het webinar 'Samen duurzaam vooruit met het standaard CSRD-format voor transportbedrijven'. Samen met een aantal leden en de expertise van PWC hebben we een standaardrapportage ontwikkeld, specifiek voor transportondernemers. 

U kunt hier het webinar terugkijken

Overzicht 17 materiële ESG onderwerpen

Bekijk de sheets van het webinar

2 okt 2024

TVM helpt transportbedrijven met een CSRD-rapportageformat voor de sector

De invoering van de Europese verplichting voor duurzaamheidsrapportage (CSRD) vraagt van transportbedrijven een aanzienlijke tijdsinvestering. Om dit voor onze leden én de transportsector makkelijker te maken, werkt TVM samen met enkele leden aan een standaardrapportage voor de gehele sector. Op woensdag 13 november om 13.00 uur organiseert TVM een webinar waarbij we meer vertellen over het CSRD-format voor de transportsector. Ook bedrijven die geen rapportageverplichting hebben, krijgen te maken met de Europese duurzaamheidsrapportage (CSRD).