Wat houdt de CSRD in?
Het doel van de CSRD is om ervoor te zorgen dat bedrijven transparanter zijn over hun milieu-, sociale en governanceprestaties (de zogeheten ESG-factoren). Hiermee wil de Europese Unie bijdragen aan een duurzamere en meer verantwoorde economie. De CSRD vervangt de eerdere richtlijn, de NFRD (Non-Financial Reporting Directive), en introduceert strengere eisen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke aspecten van de CSRD zijn:
Uitgebreidere rapportageplicht:
Bedrijven moeten meer en gedetailleerdere informatie verschaffen over zaken zoals CO2-uitstoot, energieverbruik, sociale impact, en governance-structuren.
Gestandaardiseerde rapportageformaten:
De richtlijn vereist dat bedrijven rapporteren volgens de Europese ESRS-standaarden (European Sustainability Reporting Standards), zodat informatie vergelijkbaar en betrouwbaar is.
Externe controle:
De duurzaamheidsrapportages moeten worden gecontroleerd door onafhankelijke auditors of certificeringsorganisaties.
Betrokkenheid bij de waardeketen:
Bedrijven moeten niet alleen hun eigen prestaties rapporteren, maar ook die van hun leveranciers en partners in de waardeketen.
Wanneer bent u CSRD-plichtig
De CSRD geldt voor een bredere groep bedrijven dan de NFRD. Niet alle transportondernemers zijn echter CSRD-plichtig. Hoe zit het voor uw bedrijf? De richtlijn is van toepassing op grote bedrijven die aan minstens twee van de volgende criteria voldoen:
- Meer dan 250 werknemers.
- Meer dan €50 miljoen jaaromzet.
- Meer dan €25 miljoen aan activa.
- Beursgenoteerde bedrijven (behalve micro-ondernemingen).
- Vanaf 2026 ook voor bepaalde niet-EU bedrijven die in de EU actief zijn.
Is uw bedrijf CSRD-plichtig?
Als uw bedrijf CSRD-plichtig is, dan moet u een uitgebreide rapportage opleveren. Dat is een tijdrovende klus. Om de transportsector verder te helpen met deze rapportage heeft TVM samen met adviesbureau PwC en TVM-leden een DMA-template opgesteld. Het template is opgesteld op basis van standaarden die gelden voor de transportsector. Met dit template en de bijbehorende praktische handleiding kunt u snel en compleet de rapportage invullen.
Hier leest u meer voor CSRD-plichtige bedrijven
Is uw bedrijf niet CSRD-plichtig?
Wanneer uw bedrijf niet binnen deze criteria valt, dan geldt de CSRD-verplichting niet en hoeft u dus geen rapportage op te leveren. U kunt indirect toch te maken krijgen met de richtlijn. Hiervoor hebben we ook oplossingen.
Hier leest u meer voor niet-CSRD plichtige bedrijven