Transportbedrijf Lafeber stelt feest 200-jubileum uit i.v.m.corona
Dit interview heeft plaatst gevonden april 2020.
Wie staat er aan het roer?
Veertien jaar lang werkte Martine Lafeber op de intensive care van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), als anesthesieverpleegkundige. Na de Havo behaalde ze haar diploma’s en een toekomst in het familiebedrijf was niet aan de orde – nog niet. “Mijn vader Kees en zijn broer Ed waren nog druk in het bedrijf en waren niet bezig met hun opvolging. Pa vond het belangrijk dat wij als dochters eerst zelf de wereld gingen verkennen.”
Vier jaar geleden kwam de voortzetting van het bedrijf door de zevende generatie sinds 1820 wel ter sprake. De vraag luidde of de zussen hun banen in het ziekenhuis (Martine), de logistiek (Barbara) en de brandweer (Iris) wilden opgeven om het familiebedrijf door te geleiden naar de achtste generatie. Dat was geen geringe verantwoordelijkheid. In de archieven van de Kamer van Koophandel is de eerste inschrijving van het transportbedrijf Lafeber in 1820 terug te vinden, op een paar weken na 200 jaar geleden. In mei 2019 werden de aandelen overgedragen aan de drie zussen, de zevende generatie Lafebers.
Toen Martine Lafeber (directeur) tijdens de pieken van de coronacrisis tijdelijk overstapte naar de zorg, was het extra druk voor de familie. Inmiddels is ze weer volledig werkzaam als directeur van haar bedrijf. Hulp binnen de zorg was tijdens de voorjaarspiek van de crisis hard nodig! Lees hier het artikel over deze tijdelijke overstap.
Hoe gaat het met het bedrijf?
Met het familiebedrijf gaat het naar omstandigheden redelijk ("april 2020"), er is dankzij het werk aan de Afsluitdijk, de Zeesluis bij IJmuiden en andere grote infrastructurele werken gelukkig nog voldoende te doen.
“Maar we hebben ook twee charters waarvoor we op dit ogenblik geen werk hebben”, vertelt directeur Martine Lafeber. “Daar staan dure trucks werkloos op de dijk, terwijl de afbetalingen doorgaan en er geen inkomen is. Dat is de keerzijde. En je merkt dat bedrijven minder snel betalen. We krijgen echt nog wel wat economisch leed te verduren, want behalve met de coronacrisis hebben we ook last van de PFAS en de Brexit. We zijn er dus nog lang niet.”
Toch is er ook een belangrijk lichtpunt. Haar inzet in het ziekenhuis is inmiddels niet meer nodig omdat de instroom van het aantal coronapatiënten de afgelopen periode sterk is gedaald. "Dat is geweldig nieuws."
Viering 200-jarig bestaan E. Lafeber uitgesteld
Het transportbedrijf E. Lafeber Internationale Transporten BV had op 6 juni het 200-jarig bestaan willen vieren. Op die datum is het oudste document van het bedrijf in de archieven van de Kamer van Koophandel gevonden. Lafeber hield zich in 1820 al bezig in Gouda met zwaar transport van stenen, grond en bouwmateriaal, aanvankelijk met paard-en-wagens, hand- en hondenkarren, later met diepladers en autolaadkranen en andere moderne transportmiddelen voor zwaar machinetransport en bouwlogistiek. Het 200-jarig bestaan was aanleiding om een groot feest te plannen voor het personeel, de klanten en andere betrokkenen. “Maar het voelde niet goed om in deze tijd feest te vieren”, zegt Martine Lafeber. “Er komt zo veel leed uit de coronacrisis voort.” Wat haar betreft wordt het feest met een jaar uitgesteld. “Dan bestaan we 201 jaar. Ook een mooie aanleiding, toch?”
Download onze corona arbobeleid checklist gratis
Het is in deze tijd extra belangrijk dat we er voor elkaar zijn. Juist als het gaat om een veilige en gezonde werkplek. Zorg er daarom voor dat arbozorg en preventie goed geregeld zijn. Om de kans op besmetting met corona zo klein mogelijk te maken. Om u te ondersteunen hebben we een overzichtelijk stappenplan opgesteld voor uw arbobeleid. In een paar stappen weet u precies waar u aan toe bent.