Bruin, sfeervol en warm verlicht
Aan de grens van de lommerrijke natuur in het Limburgse dorp springt De Pleisterplaats niet direct in het oog. Compleet anders is dat van binnen. Ergens komen waar de tijd heeft stilgestaan. Bruin, sfeervol, warm verlicht en aan de muren hangt een kleine vijftig jaar aan geschiedenis.
Familiebedrijf
Het is rustig, lunchtijd is net achter de rug. Achterin de zaak zitten eigenaren Twan (58) en Gé Vaessen (55). Ze worden vergezeld door Brian (32), de zoon van Twan. Het is een echt familiebedrijf, want ook Maria, de vrouw van Twan, is er werkzaam.
"We willen het hier zo leuk mogelijk maken voor onze gasten"
Ze hebben een duidelijk gezamenlijk doel, vertelt Gé: “Het hier zo leuk mogelijk maken én houden voor onze gasten. Natuurlijk hebben we soms discussies, dat hoort erbij. Maar we maken mooie stappen. In alles wat we doen zijn onze gasten het belangrijkst.”
Een authentieke inrichting
Over die discussies heeft Brian nog een anekdote. “Zo’n 15 jaar geleden zei ik dat ze echt iets aan de inrichting hier moeten doen. Het is maar goed dat ze niet naar mij geluisterd hebben, want inmiddels is het een van de sterkste punten van deze zaak. Hier heb je nog dat authentieke. We hebben net nieuwe tafels besteld. Ik denk dat wij de enige in Nederland zijn die nog in notenkleur afgelakte tafels kopen”, vertelt hij met een grote glimlach.
Tante Mien
Twan en Gé zitten sinds 1984 in de zaak van hun moeder Mien, die ook eigenaar bleef tot haar overlijden. Brian kwam in 2020 fulltime werken in de zaak. “Oudere chauffeurs noemen het hier nog steeds ‘Tante Mien’, zoveel indruk heeft ze op hen gemaakt”, vertelt Twan. En de herinneringen aan Mien leven nog altijd voort. In een hoekje staat haar foto prominent op een kast, samen met een kaars. Een belangrijk plekje voor de familie Vaessen.
Het beste chauffeurscafé van Nederland
IQ-select, een uitzendbureau voor de transportsector, heeft de wedstrijd om het beste chauffeurscafé van Nederland in het leven geroepen. “Alle wegrestaurants zijn benaderd om deel te nemen. De grote jongens waren ook van de partij. Die chauffeurcafees hebben parkeerplaatsen die soms vijf keer groter zijn dan die van ons. Daarom was het niet voor de hand liggend dat we mee zouden dingen om de prijzen. We wilden ergens in de top zes eindigen”, vertelt Brian.
"Het beste chauffeurscafé: echt een topprestatie van alle collega's samen"
Een maand lang kon er worden gestemd op de deelnemende chauffeurscafés. De volgende dag moest er iemand telefonisch bereikbaar zijn. Toen kwamen de zenuwen om de hoek kijken bij Brian. “Ik werkte die ochtend samen met m’n vader. De telefoon had ik constant bij me, voor het geval dat. Maar we hoorden maar niks, dus de moed zakte in m’n schoenen. We zijn vast vijfde ofzo geworden, dacht ik nog. Vlak voor het openen van de zaak kreeg ik een belletje van een 06-nummer, dat moest dus wel een reservering zijn. Tot mijn verbazing was het IQ-select. We hadden gewonnen! Dus ik begon gelijk als een gek te springen. We hebben het gewoon geflikt met onze kleine zaak. Echt een topprestatie van alle collega’s. De volgende dag hebben we het gevierd en is de cheque van 2500 euro en de beker uitgereikt aan al het personeel dat aanwezig kon zijn. Van dat geld gaan we nog iets leuks doen met z’n allen. Dat komt nog. We zijn er zo trots op”.