Alle veranderingen in de transportwereld – van de energietransitie tot het belang van veilige IT en de schaalvergroting – hebben ook consequenties voor de medewerkers. De afgelopen jaren groeide het personeelsbestand van Cornelissen Groep tot bijna 1500 werknemers. Van Eldik: “Alle ontwikkelingen hebben veel gevolgen voor de mensen op de werkvloer. Daar besteden we veel aandacht aan.”
Jong Cornelissen: de jeugd beslist mee
Cornelissen Groep streeft ernaar om medewerkers in alle geledingen te laten meepraten over veranderingen en beleid. “Als directie hebben wij zeker niet de wijsheid in pacht”, stelt Van der Drift. De directieleden juichten vorig jaar dan ook de komst van Jong Cornelissen toe; een club medewerkers tot 35 jaar die zich verenigd heeft en mag meebeslissen over de toekomst van het bedrijf. Van Eldik:
“Jonge mensen hebben vaak een andere kijk op ontwikkelingen. Ze zorgen voor goede energie en zijn vaak vernieuwend.”
Van der Drift: “Ervaring kan heel nuttig zijn, maar kan ook beklemmend werken door te snel te roepen: Heb ik al geprobeerd, werkt niet… Bij Jong Cornelissen zitten veel kritische medewerkers die zaken ter discussie stellen: waarom doen we dit zo? Ik denk dat het heel krachtig is om zo’n club een stem te geven.”
Nieuw personeel aantrekken blijft lastig
In een schaarse arbeidsmarkt heeft Cornelissen Groep, net als andere transportbedrijven, moeite met het aantrekken van nieuw personeel. Over de hele breedte van het bedrijf zijn er vacatures; van chauffeurs tot planners en van administratieve krachten tot data-analisten. Van der Drift verwacht dat de problemen op de arbeidsmarkt vooral door de vergrijzing structureel aanhouden. “We zullen op kantoor veel meer moeten inzetten op automatiseringsprocessen.”
Van Eldik: “Onze doelstelling is om in 2028 datadriven te werken. We willen onze processen aan de voorkant kwalitatief zo goed inrichten waardoor we aan de achterkant veel minder mensen nodig hebben voor bijvoorbeeld de planning en administratie.”